Γλώσσες

Νόμισμα

ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τι κάνω αν το όχημα έχει πάρει μπρος αλλά δεν απεμπλέκεται το μηχανικό ή ηλεκτρικό χειρόφρενο;

Αν το όχημα διαθέτει μηχανικό χειρόφρενο, για ευκολότερη απεμπλοκή, κρατάτε πάντα πατημένο το πεντάλ φρένου την ώρα που λύνετε το χειρόφρενο. Σηκώνετε πάντα το χειρόφρενο ελαφρώς και πατάτε το κουμπί. Με αυτόν τον τρόπο, θα μειώσετε την αντίσταση και θα είναι ευκολότερο να λύσετε το χειρόφρενο.

Αν το όχημα διαθέτει ηλεκτρικό (αυτόματο) χειρόφρενο, αυτό απεμπλέκεται αυτόματα κατά την εκκίνηση του οχήματος. Αν όμως το ενοικιαζόμενο όχημα είναι εξοπλισμένο με χειροκίνητο μοχλό ταχυτήτων, το χειρόφρενο απελευθερώνεται αυτόματα όταν επιλέγετε πρώτη ταχύτητα ή όπισθεν και αφήνετε το συμπλέκτη ενώ πατάτε το γκάζι. Τη στιγμή εκείνη όλες οι πόρτες πρέπει να είναι κλειστές. Τα οχήματα Volkswagen, Audi, Seat και Škoda διαθέτουν επίσης τη λειτουργία Auto hold, η ενεργοποίηση της οποίας εμποδίζει την εκκίνηση του οχήματος σε περίπτωση που ο οδηγός δεν φορά τη ζώνη ασφαλείας.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ 1: Αν παρκάρετε το όχημα σε ανηφόρα, φροντίστε να τραβήξετε χειρόφρενο και παράλληλα να βάλετε πρώτη ταχύτητα ή όπισθεν (για αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων, ο επιλογέας να είναι στη θέση P και για ρομποτικά στη θέση N) και στρίψτε το τιμόνι στο πλάι.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ 2: Αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι κάτω από μηδέν, μην τραβάτε χειρόφρενο όταν παρκάρετε το όχημα, αν είναι δυνατόν, προκειμένου να αποφύγετε να παγώσει το χειρόφρενο και να μην μπορείτε εν συνεχεία να βάλετε μπρος το αυτοκίνητο. Αν το όχημα έχει χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων, αφήστε το μοχλό στην πρώτη ταχύτητα, αν διαθέτει αυτόματο κιβώτιο επιλέξτε τη θέση P και για ρομποτικό κιβώτιο τη θέση N (μόλις σβήσει το όχημα θα μπλοκαριστεί αυτόματα).