Γλώσσες

Νόμισμα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Στοιχεία για την Κύπρο

Ευρισκόμενη στο βόρειο-ανατολικό άκρο της λεκάνης της Μεσογείου, η Κύπρος με έκταση 9.251 τετραγωνικά χιλιόμετρα (3.572 τετραγωνικά μίλια), είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί στην περιοχή.

Το γεωγραφικό πλάτος της Κύπρου είναι 34° 33'-35° 34' βόρεια, και το γεωγραφικό της μήκος είναι 32° 16' - 34° 37' ανατολικά.

Δημογραφικά Στοιχεία
Πληθυσμός (de jure): 946.000 (τέλη 2013)
72%: Ελληνοκύπριοι (690.900)
17,6%: Αλλοδαποί κάτοικοι (167.100)
9,6%: Τουρκοκύπριοι (91.000)

Σημείωση: Πριν από την τουρκική εισβολή (Ιούλιο - Αύγουστο 1974), οι δύο κοινότητες ζούσαν μαζί στις ίδιες περίπου αναλογίες (4 Ελληνοκύπριοι προς 1 Τουρκοκύπριο) και στις έξι επαρχίες του νησιού. Μετά την εισβολή, πάνω από 58.000 Τουρκοκύπριοι που ζουν στην κατεχόμενη περιοχή έχουν μεταναστεύσει, με αποτέλεσμα σήμερα να αποτελούν λιγότερο από το 10% του πληθυσμού της Κύπρου σε σύγκριση με το 18% πριν από Ιούλιο του 1974.

Πληθυσμός των πόλεων
Στα τέλη του 2013, ο πληθυσμός του νησιού είχε ως εξής:
- Λευκωσία: 333.800 (το μέρος της Λευκωσίας που βρίσκεται στην περιοχή που ελέγχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία)
- Λεμεσός: 239.700
- Λάρνακα: 145.900
- Πάφος: 91.200
- Αμμόχωστος (Ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου) αγροτικές περιοχές: 47.400

Κυβέρνηση και Καθεστώς
Η Κύπρος είναι ανεξάρτητη, κυρίαρχη Δημοκρατία με προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης. Σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1960, η Εκτελεστική εξουσία ασκείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος εκλέγεται απευθείας από το λαό για περίοδο πέντε ετών και διοικεί μαζί με το Υπουργικό Συμβούλιο που διορίζεται από τον ίδιο. Οι υπουργοί της κυβέρνησης δεν μπορούν να υπηρετούν ταυτόχρονα και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Την 1η Μαΐου του 2004 η Κυπριακή Δημοκρατία έγινε πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ολοκληρώνοντας ένα μακρύ ταξίδι ενταξιακών διαπραγματεύσεων που κράτησε περισσότερο από τρεις δεκαετίες. Η ένταξη στην ΕΕ ήταν μια φυσική επιλογή για την Κύπρο, που υπαγορεύτηκε από την κουλτούρα, τον πολιτισμό, την ιστορία, την ευρωπαϊκή προοπτική και την προσήλωσή της στα ιδεώδη της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Η ένταξη στην ΕΕ σηματοδότησε μια νέα εποχή προκλήσεων, ευκαιριών και ευθυνών για την Κύπρο.

Η εφαρμογή των νόμων και κανονισμών της Ε.Ε (Κοινοτικό Κεκτημένο) αναστέλλεται στην περιοχή που βρίσκεται υπό τη στρατιωτική κατοχή της Τουρκίας, εν αναμονή της λύσης για την επανένωση του νησιού. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Κύπρου σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει προωθήσει μέτρα για τη διευκόλυνση των οικονομικών συναλλαγών μεταξύ των δύο κοινοτήτων και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Τουρκοκυπρίων. Την 1η  Ιανουαρίου 2008 η Κύπρος εντάχθηκε στο Ευρωσύστημα και εισήγαγε το ευρώ ως επίσημο νόμισμά της, αντικαθιστώντας την Κυπριακή λίρα ως λογιστική μονάδα. Έτσι, τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ αποτελούν το επίσημο νόμισμα στη χώρα.

Η Κύπρος είναι επίσης μέλος των Ηνωμένων Εθνών και τους ειδικευμένους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Κοινοπολιτείας, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, και πολλών άλλων διεθνών οργανισμών.

Νομοθεσία
Η νομοθετική εξουσία στην Κυπριακή Δημοκρατία ασκείται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων που αποτελείται από 80 έδρες, 56 από τις οποίες είναι για τους Ελληνοκύπριους και 24 για τους Τουρκοκύπριους. Τα μέλη της Βουλής εκλέγονται με απευθείας από το λαό για πενταετή θητεία.

Κατά τη στιγμή της ίδρυσής της, η Βουλή των Αντιπροσώπων αποτελούνταν από 50 μέλη, 35 από τους οποίους ήταν Ελληνοκύπριοι και 15 Τουρκοκύπριοι. Σύμφωνα με το Σύνταγμα η αναλογία των μελών είναι 70% Ελληνοκύπριοι και 30% Τουρκοκύπριοι. Μετά την αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων βουλευτών το 1963, η Βουλή λειτουργεί μόνο με τους Ελληνοκύπριους βουλευτές.

Δικαστήρια
Η δικαστική εξουσία ασκείται από το ξεχωριστό και ανεξάρτητο Δικαστήριο του νησιού. Σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1960 και άλλη ισχύουσα νομοθεσία, υφίστανται οι ακόλουθοι δικαστικοί θεσμοί: το Ανώτατο Δικαστήριο της Δημοκρατίας, το Κακουργιοδικείο, τα Επαρχιακά Δικαστήρια, το Στρατιωτικό Δικαστήριο, το Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών, το Δικαστήριο Ελέγχου Ενοικιάσεων και τα Οικογενειακά Δικαστήρια. Το Ανώτατο Δικαστήριο είναι το τελικό εφετείο της Δημοκρατίας και ο τελικός κριτής σε θέματα Συνταγματικού και Διοικητικού δικαίου.

Πολιτικό Πρόβλημα της Κύπρου
Η Κύπρος ανακηρύχθηκε ανεξάρτητη Δημοκρατία στις 16 Αυγούστου του 1960 με βάση τις Συμφωνίες  Ζυρίχης-Λονδίνου του 1959, οι οποίες έγιναν μεταξύ της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Ελληνοκυπριακή και η Τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν είχαν ουσιαστικό ρόλο στη σύνταξη τους - ή στη σύνταξη του Συντάγματος - και ποτέ δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να ψηφίσουν σχετικά με αυτά. Στην πραγματικότητα, τόσο οι Συμφωνίες όσο και το Σύνταγμα της εν τη γενέσει Δημοκρατίας, επιβλήθηκαν στο λαό της Κύπρου.

Το Σύνταγμα υπερτόνισε τις διαφορές μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, προωθώντας περισσότερο τις διαιρετικές παρά τις ενοποιητικές τάσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Οι Ελληνοκύπριοι ήταν αποφασισμένοι να ενδυναμώσουν την ενότητα του κράτους, αλλά η τουρκική πλευρά επεδίωκε τον εθνικό διαχωρισμό και τη γεωγραφική διχοτόμηση.

Υπήρξαν σποραδικές διακοινοτικές συγκρούσεις κατά την περίοδο1963-1967 και εναέριες επιθέσεις και απειλές για εισβολή από την Τουρκία. Οι Τουρκοκύπριοι σταμάτησαν να συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Πραγματοποιήθηκαν διακοινοτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη λύσης κατά τη διάρκεια της περιόδου 1968-1974 και η  διακοινοτική ένταση μειώθηκε και σταδιακά η βία εξαλείφθηκε κατά την περίοδο αυτή. Είχε σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες αλλά η διαδικασία τερματίστηκε λόγω της τουρκικής εισβολής το καλοκαίρι του 1974.

Πρόφαση για Εισβολή
Στις 20 Ιουλίου 1974, η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο με μεγάλο αριθμό στρατευμάτων. Αφορμή αποτέλεσε το εγκληματικό πραξικόπημα κατά του Προέδρου της Κύπρου στις 15 Ιουλίου, το οποίο υποκινήθηκε από τη στρατιωτική Χούντα στην Ελλάδα. Η Τουρκία έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιό της να διχοτομήσει την Κύπρο, στόχος που είχε τεθεί από την Άγκυρα πριν πολλά χρόνια. Παρά την ανατροπή του πραξικοπήματος και την αποκατάσταση της νόμιμης κυβέρνησης της Κύπρου, η Τουρκία ξεκίνησε ένα δεύτερο κύμα εισβολής τον Αύγουστο, κατά παράβαση των συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός του ΟΗΕ και επέκτεινε την κατοχή της στο 40 τοις εκατό του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η στρατιωτική επιθετικότητα της Τουρκίας εναντίον της Κύπρος εξακολουθεί, δυστυχώς, να υφίσταται μέχρι και σήμερα. Η στρατιωτική κατοχή, η βίαιη διαίρεση, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο μαζικός εποικισμός, η πολιτιστική καταστροφή, ο σφετερισμός περιουσιών και το εθνικό ξεκαθάρισμα που έχει επιβάλει η στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας παραμένουν τα κύρια χαρακτηριστικά του status quo στο νησί.

Σήμερα, η Τουρκία, υποψήφιο μέλος της ΕΕ, εξακολουθεί να είναι ένοχη ενός διεθνούς εγκλήματος στρατιωτικής εισβολής εναντίον κράτους-μέλους της ΕΕ και του ΟΗΕ. Το γεγονός αυτό αποτελεί απαράδεκτη κατάσταση, αποτελεί προσβολή για τη διεθνή έννομη τάξη και μια διαρκή απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα που πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως.

Οι οδυνηρές συνέπειες της εισβολής και στρατιωτικής δράσης της Τουρκίας εξακολουθούν να είναι αισθητές από το λαό αυτής της χώρας μέλους της ΕΕ:

- 36,2% του κυρίαρχου εδάφους της Κύπρος βρίσκεται υπό την παράνομη στρατιωτική κατοχή της Τουρκίας.

- Περίπου 200.000 Ελληνοκύπριοι - το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού - οι οποίοι εκδιώχθηκαν βίαια από το κατεχόμενο βόρειο τμήμα του νησιού (όπου αποτελούσαν το 70% περίπου του πληθυσμού) εξακολουθούν να στερούνται του δικαιώματος να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους.

- Περίπου 1.400 άτομα είναι ακόμα αγνοούμενοι, ενώ η τουρκική πλευρά αρνείται να συνεργαστεί για εξακρίβωση της τύχης τους.

- Λιγότεροι από 500 Έλληνες και Μαρωνίτες, από το σύνολο των 20.000 που απαριθμούσαν στα τέλη Αυγούστου του 1974, παραμένουν εγκλωβισμένοι στα χωριά τους, που είναι ακόμα κατεχόμενα. Οι άνθρωποι αυτοί ζουν κάτω από συνθήκες καταπίεσης, παρενόχλησης και στέρησης. Οι υπόλοιποι εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να γίνουν πρόσφυγες.

- 43.000 στρατεύματα από την Τουρκία, πλήρως εξοπλισμένα με σύγχρονα οπλικά συστήματα και υποστηριζόμενα από αεροπορικές, χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις, βρίσκονται παράνομα στην κατεχόμενη περιοχή, καθιστώντας την μια από τις πιο στρατιωτικοποιημένες περιοχές του κόσμου.

- Περίπου 160.000 έποικοι από την Τουρκία έχουν εισέλθειί παράνομα, για να εποικίσουν την κατεχόμενη περιοχή και να αλλοιώσουν το δημογραφικό χαρακτήρα της Κύπρου.

- 58.000 από τις 116.000 τουρκοκυπριακού πληθυσμού έχουν μεταναστεύσει από το νησί μετά την τουρκική εισβολή, σύμφωνα με τουρκοκυπριακές πηγές, λόγω της οικονομικής, κοινωνικής και ηθικής διαφθοράς που επικρατούν στις κατεχόμενες περιοχές. Οι Τουρκοκύπριοι είναι λιγότεροι τώρα από τα στρατεύματα και τους εποίκους από την Τουρκία, με ποσοστό περισσότερο από δυο προς ένα.

- Οι παράνομες οικοδομικές κατασκευές στην ελληνική κυπριακή γη και οι παράνομες πωλήσεις περιουσιών που ανήκουν σε Ελληνοκύπριους που έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους μετά την τουρκική εισβολή, έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια. Αυτός ο άνευ προηγουμένου σφετερισμός περιουσιών είναι μια ακόμα κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την τουρκική πλευρά.

- Το παράνομο τουρκοκυπριακό καθεστώς και η Τουρκία εξακολουθούν να καταστρέφουν μεθοδικά και σκόπιμα τον ελληνικό και χριστιανικό πολιτισμό και την ιστορική κληρονομιά στην κατεχόμενη Κύπρο.

Διεθνής Αντίδραση
Μια σειρά ψηφισμάτων της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και ψηφίσματα που εγκρίθηκαν από άλλους διεθνείς οργανισμούς, αντανακλούν την παγκόσμια καταδίκη της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής τμήματος της Κύπρου. Τα ψηφίσματα απαιτούν την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους σε συνθήκες ασφάλειας και τον εντοπισμό των αγνοουμένων.

Απαιτούν την απόσυρση των ξένων δυνάμεων και των εποίκων από την Κύπρο και κάνουν έκκληση για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, καθώς και σεβασμό της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε την κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για μαζικές και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο. Δυστυχώς, τα περισσότερα από τα ψηφίσματα και τις δικαστικές αποφάσεις παραμένουν ανεφάρμοστα, καθώς η Τουρκία συνεχίζει να αψηφά τη βούληση της διεθνούς κοινότητας και του κράτους δικαίου. Διαδοχικοί γύροι συνομιλιών του ΟΗΕ για την επίλυση του προβλήματος της Κύπρου ναυάγησαν και οδήγησαν την κατάσταση σε αδιέξοδο.

Παρούσες πρωτοβουλίες
Από το Φεβρουάριο του 2014 μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο τη συνολική διευθέτηση του προβλήματος της Κύπρου, σύμφωνα με τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ.

Στις 11 Φεβρουαρίου 2014, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, Πρόεδρος N. Αναστασιάδης, και ο Δρ Ντ. Έρογλου (τον οποίο διαδέχτηκε στις 30 Απριλίου 2015 ο Μουσταφά Ακιντζί) εξέδωσαν κοινή δήλωση, στην οποία καθορίζεται το πλαίσιο της λύσης και διασαφηνίζεται η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί κατά τη διάρκεια της νέας διαπραγματευτικής διαδικασίας. Η κοινή δήλωση επιβεβαιώνει, μεταξύ άλλων, ότι η διευθέτηση του προβλήματος θα βασίζεται σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Επαναλαμβάνει, ότι η ενωμένη Κύπρος, ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ, πρέπει να έχει μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια. Υπογραμμίζει, επίσης, ότι η οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να διασφαλίζει το κοινό μέλλον όλων των Κυπρίων εντός της ΕΕ.

Η υιοθέτηση της κοινής διακήρυξης και η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων προσέλκυσε εκ νέου το διεθνές ενδιαφέρον και δημιούργησε μια νέα δυναμική για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και η ΕΕ, καθώς και πολλά κράτη εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Η Κυπριακή κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να διατηρήσει και να ενισχύσει το θετικό αυτό κλίμα, αποδίδει μεγάλη σημασία στην εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέβαλε ολοκληρωμένη πρόταση-δέσμη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης σχετικά με το Βαρώσι. Αυτό το πακέτο μπορεί να αποτελέσει τον παράγοντα που θα καθορίσει το παιχνίδι, δεδομένου ότι θα δώσει μια νέα δυναμική στη διαδικασία και θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανοικοδόμηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, της ελπίδας και της εμπιστοσύνης των Ελλήνων και Τουρκοκυπρίων σε μια λύση. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην πρόταση αυτή. Παρ 'όλα αυτά, δεν έχει ακόμη ληφθεί καμία θετική απάντηση από την Τουρκία.

Για περισσότερες πληροφορίες και τις τρέχουσες εξελίξεις παρακαλούμε συμβουλευτείτε τις ακόλουθες ιστοσελίδες:
- Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας: www.mfa.gov.cy
- Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών: www.pio.gov.cy
- Υφυπουργείο Ναυτιλίας: www.dms.gov.cy/

Για να βελτιώσετε την εμπειρία περιήγησης, η ιστοσελίδα Leos Car Rentals χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες. Αν συνεχίσετε να βλέπετε αυτόν τον ιστότοπο, θα θεωρήσουμε ότι συμφωνείτε με τη χρήση του. Περισσότερες πληροφορίες »